Bunker 599

Op een radicale manier stelt Bunker 599 het monumentenbeleid van Nederland en UNESCO ter discussie.  Tegelijkertijd laat het mensen op een andere manier naar de omgeving kijken. Het project onthult twee geheimen van de 80 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW), een militaire verdedigingslinie die van 1815 tot 1940 Muiden, Utrecht, Vreeswijk en Gorinchem verdedigde door het gebied onder water te laten lopen.

Een schijnbaar onverwoestbare bunker wordt doormidden gezaagd. Door één keer het binnenste van de bunker (groepsschuilplaats) te laten zien ontstaat een andere kijk op de 400 nog overgebleven groepsschuilplaatsen. Doordat de snede van de doorgezaagde bunker overgaat in een steiger en tenslotte in een dubbele rij palen ontstaat een lijn die de inundatiehoogte (de hoogte van het water als het land onder water gezet zou worden) aangeeft.

De gespleten bunker is een publieke attractie voor de bezoekers van de Diefdijklinie (NHW). Tevens kunnen honderdduizenden passanten vanaf de A2 het object zien. Het project maakt deel uit van een grotere strategie van RAAAF | Atelier de Lyon om de NHW voor het grote publiek toegankelijk en beleefbaar te maken. Paradoxaal genoeg werd gemeentelijk monument Bunker 599 na de interventie tot Rijksmonument verklaard.

 

 

·

 

Opdrachtgever: Gemeente Culemborg | Dienst landelijk gebied

Ontwerp & Concept: RAAAF I Atelier de Lyon
Status: Gerealiseerd, 2013

Locatie: Diefdijk 5 - Diefdijklinie nabij A2

Fotografie: Allard Bovenberg

Film: Roberto Rizzo