RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances]

 

RAAAF opereert op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en filosofie. De multidisciplinaire en experimentele studio startte in 2006. RAAAF maakt locatiespecifiek werk, dat voortkomt uit de respectievelijke achtergronden van de studiopartners: Prix de Rome -laureaat Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld. Door een unieke werkwijze, gebaseerd op multidisciplinair onderzoek i.s.m. wetenschappers en vaklieden, verbinden RAAAF’s ruimtelijke denkbeelden heden, verleden en toekomst.

 

Onze interventies zijn het resultaat van een onafhankelijke houding en onderzoeksagenda. Wij starten vanuit onze eigen fascinaties en confronteren die met urgente maatschappelijke opgaven. Wat ons interesseert is, om de woorden van Lebbeus Woods te gebruiken: "What the world would be like if we were free from conventional limits… Show what could happen if we lived by a different set of rules." Het tonen van zulke nieuwe ruimtelijke denkbeelden is het doel van ieder project.

 

Een sprekend voorbeeld hiervan is het doorgezaagde monument 'Bunker 599', dat het Nederlandse en UNESCO monumentenbeleid op onorthodoxe wijze ter discussie stelt. Tegelijkertijd laat het mensen op een andere manier naar de omgeving kijken.
 Een ander voorbeeld is 'Vacant NL', de Nederlandse inzending voor de Architectuurbiënnale van Venetië 2010, waarbij de potentie van 10.000 leegstaande overheidsgebouwen werd verbeeld. The End of Sitting’ installatie is een denkmodel voor de werkplek van 2025, waarin de stoel en tafel niet langer het uitgangspunt zijn. De affordances (handelingsmogelijkheden) van het experimentele werklandschap dagen mensen uit om niet langer de hele dag te zitten maar gedurende de dag steeds wisselende werkposities aan te nemen.

 

RAAAF’s werk is wereldwijd gepubliceerd en is tentoongesteld op vooraanstaande kunst- en architectuurbiënnales zoals die van Istanbul, São Paulo, Chicago en Venetië. De studio heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Prix de Rome 2006, de Architectural Review Award 2013European Prize of Architecture 2017 (Philippe Rotthier), een VIDI-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en een ERC-Starting Grant. In 2013 werd RAAAF tot ‘Nieuwe Radicaal’ en 'Architect van het Jaar' uitgeroepen. De verschillende jury’s benadrukken de kracht van de grensoverschrijdende werkwijze op het raakvlak van beeldende kunst, architectuur en filosofie. 

 

In 2016 zijn Ronald & Erik Rietveld uitgenodigd om lid te worden van de Koninklijke Akademie van Kunsten (KNAW).

 

Lees hier wat anderen over ons werk zeggen >>>

Lees meer over affordances >>>

 

Portfolio RAAAF [pdf]

Curriculum vitae Ronald Rietveld [pdf]

Curriculum vitae Erik Rietveld