RAAAF

 

Wat gebeurt er als beeldende kunst, experimentele architectuur en academische filosofie hun krachten bundelen?

RAAAF maakt locatiespecifieke kunstwerken, die voortkomen uit de respectievelijke achtergronden van de studiopartners: Prix de Rome -laureaat Ronald Rietveld en filosoof Erik Rietveld. De experimentele studio startte in 2006 tijdens Ronalds werkperiode aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. 

 

Onze ruimtelijke interventies snijden dwars door heden en verleden op zoek naar nieuwe betekenis in de toekomst. Deze interventies nodigen uit tot reflectie en bevragen praktijken, conventies en gewoonten die mensen als vanzelfsprekend beschouwen. Veel van onze werken articuleren de leegte, en scheppen ruimte voor reflectie door dingen weg te halen. In een wereld vol met spullen en beelden is een 'poëzie van de leegte' cruciaal.

 

Een sprekend voorbeeld hiervan is het doorzagen van de ogenschijnlijk onverwoestbare 'Bunker 599' (2010), dat het Nederlandse en UNESCO monumentenbeleid op onorthodoxe wijze ter discussie stelt. Paradoxaal genoeg werd dit gemeentelijk monument na het doorzagen tot rijksmonument verklaard en in 2021 tot UNESCO wereld erfgoed. 

 

RAAAF’s werk is wereldwijd gepubliceerd en is tentoongesteld op vooraanstaande kunst- en architectuurbiënnales zoals die van Istanbul, São Paulo, Chicago en Venetië. In 2016 zijn Ronald & Erik Rietveld uitgenodigd om lid te worden van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Kunsten (KNAW). 

 

Deltawerk // en Bunker staan op de lijst van de 100 'sleutel kunstwerken' in de publieke ruimte van Nederland sinds 1945. Musea die het  werk getoond hebben zijn onder meer Garage Museum voor Hedendaagse Kunst Moskou, Nationaal Museum Oslo, Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht, Kunsthal Rotterdam, en Stedelijk Museum voor Moderne Kunst Amsterdam.

 

RAAAF heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen in zowel beeldende kunst als architectuur, waaronder de Prix de Rome 2006, de Architectural Review Award 2013 (London, UK), European Prize of Architecture 2017 (Philippe Rotthier), the Global Award for Sustainable Architecture 2023 (UNESCO), een VICI-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en een ERC-Starting Grant. Ronald ontving in 2016 en 2020 een grant "Bewezen Talent Kunstenaar" van het Mondriaanfonds. In 2013 werd RAAAF tot ‘Nieuwe Radicaal’ en 'Architect van het Jaar' uitgeroepen. De verschillende jury’s benadrukken de kracht van de grensoverschrijdende werkwijze op het raakvlak van beeldende kunst, architectuur en filosofie.  

 

 

Portfolio RAAAF [pdf]

Curriculum vitae Ronald Rietveld [pdf]

Curriculum vitae Erik Rietveld

 

Lees hier wat anderen over ons werk zeggen >>>

Lees meer over affordances >>>

 

 

Portfolio RAAAF >>>