Vuur aan Zee

Vuur aan Zee is een unieke publieke ruimte gegeven het Noord-Europese klimaat. Op welke wijze maken we een ontmoetingsplek op een ongenaakbare zeedijk aan de Noordzee waar het gemiddeld 300 dagen per jaar waait of miezert?

Op deze beschutte en warmde verblijfsplek in Den Helder ontmoeten mensen met verschillende achtergronden en interesses elkaar op een vanzelfsprekende wijze.  

 

Vuur aan Zee is een beeldend statement dat stad en zee verbindt. De oranje gloed van het vuur is vanuit de stad zichtbaar en verleidt mensen om vanuit de stad naar de zee te gaan.

De stalen plaat die het vuur reflecteert manifesteert zich als autonoom kunstwerk dat vanuit zee lijkt op te rijzen. De kracht, eenvoud en ongenaakbaarheid van de iconische Hollandse zeedijk wordt versterkt. De marinegrijze vuurplaat refereert aan de maritieme wereld die kenmerkend is voor Den Helder. De verzonken en beschutte plekken in dit zwevende plein kaderen het panorama op zee en richten de blik op de zonsondergang. In het schemerlicht wordt door de vuurmeester(es) het kampvuur van de buurt ontstoken. Het samen vuurmaken met stadgenoten nodigt tot een vanzelfsprekende vorm van verbinding voor jong en oud. Juist in de avonden en koelere maanden van het jaar is Vuur aan Zee een behaaglijke ontmoetingsplek.