27 december 2009

De Prix de Rome is de Nederlandse 'staats'-prijs gericht op het stimuleren van talentvolle beeldend kunstenaars en architecten (tot 35 jaar) die minimaal twee jaar in Nederland wonen en werken. In 2008 werd het 200 jarig bestaan van de prijs in Nederland gevierd.

De juryleden in 2010 zijn: Aaron Betsky (voorzitter), directeur Cincinnati Art Museum, voormalig directeur NAi Rotterdam, Edzo Bindels, stedenbouwkundige, West8 Urban design & landscape architecture, Rotterdam, Caroline Bos, planoloog en kunsthistoricus, UNStudio, Amsterdam, Tony Fretton architect, Tony Fretton Architects Londen, en hoogleraar architectonisch ontwerpen TU Delft, Bert van Meggelen, directeur MAATwerk Rotterdam, hoofdcurator Triennale Apeldoorn 2008, intendant Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001, Marlies Rohmer, architect, Architectenbureau Marlies Rohmer, Ronald Rietveld landschapsarchitect, Rietveld Landscape, winnaar 1e prijs Prix de Rome 2006.


De 4 genomineerde architecten worden in januari 2010 toegelaten tot de eindronde: een werkperiode van circa 3,5 maand waarin zij aan een eindopdracht werken in een atelier op de Rijksakademie. De laatste juryronde vindt plaats in de tentoonstelling in mei 2010, waar ook het werk van de andere kandidaten - die niet zijn doorgedrongen tot de shortlist - te zien is. Bij elke Prix de Rome verschijnt een uitgebreide publicatie (NAi Uitgevers).

Link: Prix de Rome Architectuur 2010
Link: Generating Dune Scapes, 1e prijs PdR 2006