Bunker 599

In a radical way this intervention sheds new light on the Dutch and UNESCO policy on cultural heritage. At the same, it makes people look at their surroundings in a new way. The project lays bare two secrets of the New Dutch Waterline (NDW), a military line of defence in use from 1815 until 1940 protecting the cities of Muiden, Utrecht, Vreeswijk and Gorinchem by means of intentional flooding. 

A seemingly indestructible bunker with monumental status is sliced open. The design thereby opens up the minuscule interior of one of NDW’s 700 bunkers, the insides of which are normally cut off from view completely. In addition, a long wooden boardwalk cuts through the extremely heavy construction. It leads visitors to a flooded area and to the footpaths of the adjacent natural reserve. The pier and the piles supporting it remind them that the water surrounding them is not caused by e.g. the removal of sand but rather is a shallow water plain characteristic of the inundations in times of war.

The sliced up bunker forms a publicly accessible attraction for visitors of the NDW. It is moreover visible from the A2 highway and can thus also be seen by tens of thousands of passers-by each day. The project is part of the overall strategy of RAAAF | Atelier de Lyon to make this unique part of Dutch history accessible and tangible for a wide variety of visitors. Paradoxically, after the intervention Bunker 599 became a Dutch national monument.

 

 

·

 

Client: Municipality Culemborg | DLG (The Dutch Service for Land and Water Management)
Design & Concept: RAAAF | Atelier de Lyon
Movie: Roberto Rizzo
Location: Diefdijk 5 - Highway A2
Status: Realized, 2010
Awards: Dutch Design Award, 2011 & Architectural Review Award, 2013 
Photography: Allard Bovenberg

Video: Roberto Rizzo