Water Moss Rocks

Amsterdam is gevormd door de strijd tegen het water en de kansen die het water bood. Door klimaatsverandering moet de stad zich nu voorbereiden op een nieuwe wateropgave: hemelwater.

Water Moss Rocks benut de toenemende neerslag en het bestaande ondergrondse tunnelnetwerk voor het maken van een spectaculair stadswaterplein in het hart van de waterstad. Elk jaar stroomt 72 miljoen liter schoon regenwater naar het Mr. Visserplein vanaf de drie pleinen en zes grote daken in de omgeving. Een botanische sculptuur met waterval rijst op uit de verzonken waterwereld. Op de vochtige rots gedijen zeldzame varens en mossen die afkomstig zijn van gerestaureerde grachtenmuren. Gemiddeld zal het eens in de honderd jaar zo hard regenen, dat de hele verdiepte ruimte zich met water vult. De verdiepte waterwereld is een oase in de drukte van het verkeer en daagt uit tot ontmoeting en vele vormen van gebruik, zoals zwemmen midden in de oude stad.

Voor voetgangers en fietsers vormt het ontwerp de cruciale verbinding en verblijsplek tussen centrum, Hortus Botanicus, Plantagebuurt en Wibautas. Water Moss Rocks heeft de potentie om uit te groeien tot een nieuw publiek domein.

 

>>> Lees meer (EN) (PDF)

 

 

·

 

Project: Voorronde Prix de Rome Architecture 2006
Ontwerp: Stadswatertuin
Location: Mr. Visserplein Amsterdam
Status: Beste inzending voorronde
Met dank aan: Erick de Lyon, Anouk Vogel en Erik Rietveld, Edzo Bindels