Free Port Amsterdam

Amsterdam heeft een traditie van vrijplaatsen langs het IJ. Allerlei (sub)culturele initiatieven vonden hier goedkope plekken om te experimenteren. Dit was een voedingsbodem voor een kunstscene en nachtleven van internationale betekenis. Vergeleken met een creatieve metropool als Berlijn heeft Amsterdam momenteel weinig goedkope experimenteerruimte.

 

Regels op milieu- en veiligheidsgebied vormen een belemmering voor reguliere planning en woningbouw in de haven. Maar zulke “hindercontouren” scheppen paradoxaal genoeg juist unieke condities voor een creatieve vrijstaat. In deze zeehaven vlak achter het Westerpark kun je bijvoorbeeld 24 uur per dag lawaai maken en gelden geen hoogtebeperkingen. Kortom, de vele regels worden in een voordeel omgezet. In de haven kan wat nergens anders kan!

 

In deze visie neemt de genereuze haven de ambities van Amsterdam serieus om één van de beste creatieve steden van Europa te worden. Een experimentele voedingsbodem is hiervoor noodzakelijk. Daarom stelt het havenbedrijf goedkope tijdelijk vrije ruimte open. 

Om de haven weer met de stad te verbinden, is tevens een fysieke interventie nodig: een verplaatsbare generator voor de vrijhaven die als een mysterieuze UFO-vloot boven de haven zweeft. Initiatieven van kunstenaars, vaklieden, creatieve talenten, onderzoekers en subculturen krijgen een spannende tijdelijke plek. Deze kweekvijver verplaatst zich steeds, doordat leegstand stelselmatig wordt benut. Er ontstaat zo een reusachtige vrijhaven die nooit slaapt en inspireert tot grootse activiteiten.

 

 

·

 

Opdrachtgever: DRO Gemeente Amsterdam 
Ontwerp: RAAAF I Atelier de Lyon
Locatie: Westelijk havengebied
Status: Visie 2009
Tentoonstellingen: Internationale Architectuur Biennale Rotterdam,

Amsterdam (Vrijstaat Amsterdam); Lucky Dutch, Moskou; Biennale, Sao Paulo.