Intensive Care

RAAAF was gevraagd een statement te maken over de stedelijke ontwikkeling van Istanbul. Toen we in december 2012 op locatie onderzoek deden, voelden we de spanning in Istanbul oplopen. Onze installatie Intensive Care reageert hierop en maakt de precaire situatie op het Taksimplein voelbaar voor de miljoenen voorbijgangers in het hart van de stad. Het voorstel dateert van 29 maart 2013 (twee maanden voor de Gezi-protesten), en was reeds geaccepteerd door het curatorial team van de Istanbul kunstbiënnale.  De realiteit op het Taksim plein haalde ons echter in waardoor we ons moesten aanpassen en besloten een kleinere versie van de lichtinstallatie te maken in Antrepo 3, de hoofdexpositiezaal van de biënnale. Het representeert het kernidee van de reusachtige lichtinstallatie die RAAAF wilde maken in een modernistisch icoon van het seculiere Turkije: Atatürk Cultural Center.

In het hart van de stad weerspiegelt Atatürk Cultural Center de precaire situatie in Istanbul. Zowel de vrijheid van meningsuiting – die voor de deur wordt gevierd op Taksim plein – als het gebouw zelf zijn voortdurend onderwerp van discussie. Het ademhalingsritme van een patiënt op de Intensive Care is vertaald naar een frequentie van langzaam pulserend licht dat wordt geprojecteerd door de gevel. Hoe de 'patiënt' er precies voor staat is onduidelijk: die lijkt zich te bewegen op het grensvlak van leven en dood. 

 

>>> Interview by Art 21 - New York 

 

 

Opdrachtgever: Istanbul Biennial, Fulya Erdemci

Lichttechnicus: Frank Hulsebosch
Status: tentoonstelling 2013

< >
Projecten > Intensive Care > Interview Art 21  |  installatie  |  introductie  |  Intensive Care  |  Taksim plein 07/06/13  |  video registratie  |  opinies